Užívejte čagu jako profík a dopřejte si z ní skvělý čaj – takto ho připravíte

31. 8. 2024
Užívejte čagu jako profík a dopřejte si z ní skvělý čaj – takto ho připravíte

Čaga sibiřská patří mezi medicinální houby, které můžou podporovat imunitní systém, nervovou soustavu, zdraví jater, trávení, srdce a zdraví pokožky. Jsou i nějaká rizika užívání a jaké dávkování zvolit pro maximální efekt? Čtěte dál a dozvíte se.


Jaké je správné dávkování čagy? 

Přestože neexistuje přesně stanovená doporučená denní dávka čagy sibiřské, obvykle se setkáte s doporučenými hodnotami mezi 500 mg a 2 g, v závislosti na formě a koncentraci této houby.

Formy čagy a jejich užívání:

  • Čaj ze sušené čagy 1 až 2 gramy sušené houby zalijte vodou o teplotě 90 °C a nechte luhovat alespoň 15 minut. Tento nápoj si můžete dopřát až třikrát denně. Při užívání sušené houby přímo, není koncentrace účinných látek tak vysoká jako u některých jiných extraktů, což umožňuje konzumovat i více než zmíněné 2 gramy. Výhodou pití čaje je možnost jeho dlouhodobého užívání.
  • Tablety a kapsle – obvykle se užívají 1 až 2 denně v závislosti na množství účinné látky v tabletě/kapsli a doporučení výrobce. Většina doporučuje užívat tuto variantu s jídlem.
  • Extrakt – koncentrovaná forma, užívá se obvykle v množství 0,5–1 g práškového nebo 1–2 ml tekutého extraktu za den.
  • Prášková forma – doporučuje se obvykle užívat množství ½ – 1 kávovou lžičku denně rozmíchanou v nápoji, smoothie nebo ranní kaši. 
  • Tekutá forma, například tinktura1 až 2 ml tekutiny se rovná zhruba 20 až 40 kapkám, kape se pod jazyk nebo do nápojů. Na našem e-shopu najdete bezalkoholovou variantu, která je šetrnější nejen pro zažívání. 

Opatrnost je na místě pokud se rozhodnete užívat čagu a současně již užíváte léky nebo se léčíte s jiným onemocněním. V takovém případě konzultujte s lékařem, zda je pro vás čaga vhodná.

Užívat čagu začínejte s nižší dávkou a poté pomalu navyšujte až do doporučených hodnot. Nedoporučuje se začínat hned s vysokou dávkou, protože postupným navyšováním snadněji zjistíte, jak vaše tělo na houbu reaguje a můžete tak snížit riziko nežádoucích účinků. 

Při dlouhodobém užívání si po maximálně 6 týdenní kůře dopřejte krátkou 2 týdenní pauzu a poté můžete v kůře pokračovat. Tímto přerušováním docílíte toho, že si vaše tělo na houbu nenavykne a bude vám stále stačit stejné množství k užívání. 

Více o účincích čagy si můžete přečíst v podrobném článku ZDE


Užívání čagy a příjem jídla

Opět neexistuje jednotné doporučení, které by se přiklánělo k užívání na lačno nebo s jídlem. My doporučujeme užívání před konzumací jídla, protože čaga může pomoci optimalizovat zažívání a podpořit vstřebávání živin. 


Kdy je lepší užívat čagu?

Jak jsme již psali výše, není zas tak důležité, zda čagu užíváte s jídlem nebo bez a ani není přímo definované v jakou denní dobu ji přijímat. V zahraničních zdrojích jsme ale objevili pár doporučení vycházejících z jednotlivých vlastností houby, která nám přijdou zajímavá a proto vám je zde předkládáme:

  • Při užití ráno: Díky adaptogenním a energizujícím vlastnostem podporujících koncentraci a vitalitu můžete houbu zařadit do ranních návyků například přidáním do kaše či smoothie a dopřát tělu zdravý start dne.
  • Při užití v odpoledních hodinách: Skvělý způsob jak si dodat energii pokud se po obědě cítíte unavení a nechcete užívat kofein. Můžete si čagu dopřát v podobě kapslí, tinktury do vody nebo si udělat rituál s odpoledním čajem.
  • Při užití večer: I když se může zdát, že si protiřečíme, tak někteří lidé doporučují užívání čagy i ve večerních hodinách díky jeho relaxačním a protizánětlivým účinkům, které mohou pomoci navodit klidný spánek. Můžete vyzkoušet i tuto variantu tak, že si rozmícháte prášek v teplém rostlinném mléku nebo si připravte čaj třeba v kombinaci s meduňkou.
  • Po sportovním výkonu: Nemusíte užívat ihned po aktivitě, ale každopádně čaga může napomoci s regenerací a snížit záněty vznikající po fyzické námaze. Variantou užívání může být prášek přidaný do proteinového nápoje. 

První výsledky můžete zaznamenat zhruba po měsíční kůře. I přes zdánlivě skvělé benefity nemusí tato houba vyhovovat každému a pro některé může být její užití nevhodné. 


Pro koho je užívání čagy vhodné/nevhodné?

Užívání čagy se doporučuje u osob, které chtějí přírodní cestou podpořit své zdraví. Rezavec šikmý může být přínosem pro:

  • lidi, kteří mají problémy s oslabenou imunitou,
  • osoby se zvýšenou potřebou antioxidantů kvůli ochraně buněk před oxidativním stresem a zpomalení stárnutí, 
  • osoby se zánětlivými a chronickými onemocněními, kam patří například artritida, ekzémy nebo záněty střev, 
  • lidi s diabetem 2. typu, neboť podle studií může být užívání čagy prospěšné pro úpravu hladiny krevního cukru, 
  • osoby hledající přírodní způsob detoxikace,
  • lidi hledající způsob pro zlepšení vitality.

Co se týče užívání chagy dětmi, těhotnými a kojícími ženami, musíme zdůraznit, abyste byli velmi opatrní, neboť žádný produkt, byť oplývá superlativy, není vhodný pro každého. U těchto životních období se užívání obecně nedoporučuje, neboť existuje málo vědeckých důkazů, které by potvrzovaly zdravotní nezávadnost houby u těchto skupin lidí. 

Pokud se však s čagou setkáte v produktech přímo určených pro těhotné, kojící ženy nebo děti, mělo by být její užití nezávadné. Adaptogenní houby se často přidávají do produktů na podporu imunity, včetně těch pro děti a těhotné či kojící ženy. 

Opatrnost při užívání je na místě rovněž u některých druhů onemocnění, kdy probíhající léčba a léky mohou být společně s čagou kontraproduktivní. Pozor si dejte především při:

  • Autoimunitních onemocněních – čaga patří mezi silné bylinné stimulanty imunity a houba by tak mohla u pacientů s lupusem, revmatoidní artritidou či roztroušenou sklerózou zesílit imunitní reakci těla a tím zhoršit příznaky nemoci. 
  • Diabetu II. typu – čaga může ovlivnit hladinu cukru v krvi, což může být problematické pokud užíváte inzulín nebo antidiabetika. V případě užívání houby se může zvýšit riziko hypoglykémie (příliš nízké hladiny cukru v krvi).
  • Problémech se srážením krve – v houbě se nachází látky, které mohou zpomalit srážení krve a tím se může zvýšit rizikovost krvácení u lidí, kteří mají krvácivé poruchy nebo užívají léky na ředění krve, 
  • Onemocnění ledvin – díky obsaženým oxalátům, krystalům kyseliny šťavelové, které se špatně rozkládají v organismu, může docházet k tvorbě ledvinových kamenů a také zhoršovat zdravotní stav při chronickém onemocnění ledvin, 
  • Alergiích – i když bývají alergické reakce na rezavec vzácné, občasně mohou u citlivých osob vyvolat vyrážku, svědění nebo otok. 

Pokud máte výše uvedené potíže vždy konzultujte vhodnost užívání čagy s lékařem. 


Čaga sibiřská v doplňcích stravy

Čaga sibiřská je běžně dostupná v podobě sušeného prášku, tekuté tinktury s alkoholem nebo bez alkoholu, kapslí, tablet nebo čaje.

Každá z těchto forem má své výhody a nevýhody. Pokud jde o kvalitu, typ doplňku není až tak podstatný; nejdůležitější je pečlivě si vybrat kvalitního dodavatele. Na trhu se vyskytují jak kvalitní, tak nekvalitní výrobky s příměsemi a je úplně jedno, zda se jedná o tablety, kapsle, tinkturu, čaj nebo prášek.

Pokud si nejste jistí, kterou formu vybrat, zvolte ji podle toho, co vám nejvíce vyhovuje. Pokud preferujete jednoduché užívání doplňků bez starostí o správné dávkování, sáhněte po kapslích nebo tabletách. Chcete-li doplněk přidávat do jídel nebo nápojů, pak je vhodný prášek, tekutá tinktura nebo extrakt. A pokud si rádi dopřejete relaxaci u čaje, připravte si ho ze sušené houby.


Jak správně připravit čaj z čagy sibiřské? 

Příprava čaje ze sibiřské čagy je poměrně snadná, ale vyžaduje více času, aby se účinné látky z houby uvolnily do nápoje: 

  1. Pro přípravu 1 litru čaje budete potřebovat 1 litr vody a 1 až 2 gramy sušené čagy, ať už ve formě prášku nebo malých kousků. Pokud nemáte práškovou variantu, je vhodné větší kousky předem podrtit, aby se účinné látky rychleji uvolnily. 
  2. I když je možné čagu jednoduše zalít vroucí vodou a nechat ji vyluhovat, pro získání vyšší koncentrace účinných látek a silnějšího odvaru doporučujeme čagu přidat do vroucí vody a vařit na mírném ohni 30 až 60 minut.
  3. To, že čaga uvolnila své účinné látky do vody poznáte podle toho, že výsledný nápoj bude téměř černý. 
  4. Připravený výluh stačí přecedit a můžete jej podávat. Pro lepší chuť můžete přidat citron, sladidlo, zázvor nebo skořici. Nápoj konzumujte teplý nebo vychlazený z lednice.

Čagu můžete pro lepší chuť čaje nakombinovat s jinými bylinami, které můžou zlepšit chuť i zdravotní přínos. 

Nekombinujte houbu s bylinami s podobnými účinky, protože by se mohly vzájemně ovlivňovat a mít vliv na působení v těle:

  • byliny s antikoagulačními účinky jako je ginkgo biloba či česnek, 
  • byliny snižující krevní cukr jako pískavice řecké seno, 
  • imunostimulační byliny kam spadá například echinacea,
  • protizánětlivé byliny jako je kadidlo či vilín, 
  • a byliny s vysokým podílem antioxidantů jako zelený čaj či schizandra. 

Naopak, vhodné kombinace čagy jsou s houbou reishi, ashwagandhou, lékořicí, skořicí, šípkem, zázvorem, kurkumou, macou, heřmánkem či ženšenem sibiřským (eleuterokokem)

Čaj z čagy si můžete dopřávat pravidelně, ale nezapomeňte sledovat, jak vaše tělo na čagu bude reagovat a podle potřeby přizpůsobte dávkování.

U nás si můžete vybrat z vysoce kvalitních doplňků stravy. Naše dodavatele vybíráme tak, abyste vy dostali tu nejvyšší kvalitu za dostupnou cenu. V samostatném článku ZDE si můžete přečíst recenze vybraných přípravků s čagou. 


Závěr

Pro správné užívání sibiřské čagy je nezbytné dodržovat doporučené dávkování a užívat ji pravidelně. Na začátku užívání začínejte s nižší dávkou a sledujte, jak na ni vaše tělo reaguje. Pokud máte zdravotní problémy, užíváte léky nebo jste těhotná či kojíte, poraďte se před užíváním čagy s lékařem. Tímto způsobem maximalizujete přínosy houby pro zdraví a minimalizujete riziko možných nežádoucích účinků.


Autor: Lenka Špaček, certifikovaná výživová poradkyně se zaměřením na veganství, výživu dětí a potravinové intolerance

Zdroje:

  1. https://www.forij.co/blogs/mushrooms/chaga-mushroom-dosage 
  2. https://birchmoon.ca/blogs/news/how-much-chaga-should-you-drink-chaga-dosage-recommendations 
  3. https://vidaoptimacbd.com/blogs/news/chaga-dosage 
  4. https://www.naturesrise.com/blogs/brainfood/chaga-dosage 
  5. https://www.healthline.com/nutrition/chaga-mushroom 
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318527 
  7. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-tea 
  8. https://www.earthfoodandfire.com/brewing-chaga-tea/ 
  9. https://www.realmushrooms.com/how-to-make-chaga-tea/
  10. https://ommushrooms.com/blogs/blog/chaga-mushroom-dosage-m2
  11. https://examine.com/supplements/chaga/
  12. https://www.annandachaga.com/pages/usage-dosage-chaga
  13. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1474/chaga
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10728660/
Upozorňujeme, že používáte zastaralý prohlížeč a tak nebudou dostupné všechny funkce elektronického obchodu.
Loading...